Понад 115 вірян, духовенства та богопосвячених осіб Єпархії св. Йосафата в Пармі УГКЦ та поза її меж взяли участь 17 вересня 2016 р. – в суботу після Воздвиження Чесного Хреста за новим календарем – в паломництві до Святині Святого Хреста, що при Церкві Пресвятої Трійці УГКЦ в м. Янгстаун, штат Огайо.

Проща під проводом владики Богдана (Данила), правлячого архиєрея Єпархії св. Йосафата в Пармі УГКЦ та організована Церквою Пресвятої Трійці УГКЦ м. Янгстаун, штат Огайо на чолі з о. Любомиром Жибаком, парохом церкви, надала можливість прочанам відчути Христове милосердя завдяки Євхаристійному Богослужінню, Святій Тайні Покаяння, молитві та співучасті в дусі віри Української Греко-Католицької Церкви. Тема паломництва була: «Хрест Христа як знак безмежного милосердя до нас», присвячена Надзвичайному Ювілеєві Милосердя, який Папа Франциск встановив у Вселенській Церкві між 8 грудня 2015 р. та 20 листопада 2016 р.

Проща розпочалася Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив владика Богдан (Данило) та якому співслужили Хор-Єпископ Майкл Кейл, Парох Маронітської Католицької Церкви св. Марона м. Янгстаун, штат Огайо; Хор-Єпископ Ентоні Спіноза, Директор Базиліки та Національної Святині Ліванської Богородиці м. Норт Джексон, штат Огайо як також численні священики та диякони Української Греко-Католицької, Візантійської Греко-Католицької та Римо-Католицької Церков.

Після Літургії прочани мали нагоду розділити трапезу та поспілкуватися з владикою Богданом, духовенством та іншими паломниками в парафіяльному соціальному залі.

Після обіду, на завершення паломництва, прочани взяли участь у Молебні до Милосердного Христа, який був відслужений у святині під головуванням владики Богдана у співслужінні з присутнім духовенством.

holy-trinity-pilgrimage-1

Звертаючись до паломників під час богослужінь, владика Богдан зазначив, що подібно до того, як ми всі присутні стоїмо під величним хрестом цієї святині, будучи фізично в тіні хреста, ця фізична тінь стає духовним символом захисту Господнім хрестом, який Ісус Христос дає тим, хто Його люблять та йдуть слідом за Господом. Єпископ також запросив прочан завжди втілювати в житті діла милосердя щодо душі і тіла, особливо під час цього Надзвичайного Ювілею Милосердя. У своїй останній духовній проповіді, владика Богдан поручив всіх паломників та їхні родини під опіку Ярославської Матері Божої – «Милосердя двері».

holy-trinity-pilgrimage-4

Під час паломництва владика Богдан рівно ж подякував усім паломникам, які прибули на цю духовну прощу. Зокрема, архиєрей подякував о. Любомиру Жибаку та всім його парафіянам за організацію паломництва та за те, що прийняли всіх паломників з відкритим серцем та душею. У свою чергу, о. Любомир від імені своїх парафіян та від себе висловив подяку владиці Богданові за провід паломництва в цьому році, а також подякував усім прочанам за участь в цій духовній події, побажавши всім щасливої подорожі додому.

В часі прощі, паломники також мали нагоду приступити до Святої Тайни Сповіді, а також відвідати і помолитися в парафіяльному храмі, який знаходиться поруч зі святинею.

holy-trinity-pilgrimage-5

Ділячись своїми думками щодо паломництва, о. Любомир Жибак зазначив: «Ця проща дійсно була прекрасною та духовно-надихаючою подією. Нам було надзвичайно приємно вітати та приймати всіх паломників, які прибули до нашої святині під проводом нашого пастиря, владики Богдана, під час цього Надзвичайного Ювілею Милосердя. Можна було бачити мир і радість на обличчях прочан, що для мене було знаком того, що вони дійсно змогли досвідчитися милосердя нашого Господа під час цієї духовної події, очистившись, помолодшавши та укріпившись серцем та душею». «Я сподіваюся, що ми матимемо ще не одну нагоду вітати в майбутньому прочан в нашій святині», завершив парох.

Довідка:

Церква Пресвятої Трійці у м. Янгстаун, штат Огайо (США) була заснована в 1911 році. У 1986 році, з нагоди 75-ліття парафії та 1000-ліття Хрещення Русі-України, при парафії було воздвижено Святиню Святого Хреста жертовними стараннями парафіян та їх довголітнього пароха – митр. прот. Лева Адам’яка, який помер у березні 2010 року. Від січня 2013 року парафією та святинею опікується о. Любомир Жибак.