7-11 травня відбулася річна зустріч Патріаршої Комісії у справах духовенства УГКЦ. Цьогоріч членів Комісії гостинно прийняла Східна Колегія міста Айхштетт (Німеччина).

У продовж цих днів отці-ректори обговорювали актуальні виклики та проблеми як семінарійного виховання, так і питання постійної формації священства. Зустріч Комісії розпочалася із привітання та вступного слова голови даної комісії  владики Богдана (Данило), який підсумував діяльність Комісії за останній рік та підкреслив нові питання, що потребують належної відповіді у часі наступного року.

Зважаючи на те, що особливої турботи потребують “найменші” за віком і досвідом у нашій Церкві, отець-ректор Ігор Бойко представив напрацьований Комісією документ “Норми та принципи захисту дітей та молоді при здійсненні душпастирської діяльності за участі семінаристів та духовенства УГКЦ”. Проживаючи в різних культурних та цивілізаційних обставинах, діти та молодь, хоча й по-різному, проте підлягають глобальним ризикам і викликам. Одним із таких викликів є явище насильства над дітьми. Церква вважає найкращим запобіжником перед цими травмами духовне зростання народу Божого в любові до Бога і ближнього. Проте позаяк не всі приймають Божу благодать та не всі керуються внутрішнім законом сумління, потрібен також і зовнішній закон, складений із норм та засад захисту дітей і молоді перед зазіханням на їх людську гідність та особисту свободу.

Не менш важливим питанням, що потребує постійної праці є семінарійне виховання. Для того щоб краще зрозуміти виклики семінарійного життя та дати на них належну відповідь, у січні цього року було проведено анонімне опитування серед усіх семінарій УГКЦ в Україні. А відтак отець Петро Жук, отець-ректор Київської Трьохсвятителельсої Семінарії, представив опрацювання даного дослідження. Питання сягали як духовних переживань семінаристів, їх молитовного життя, навчання та міжособистісних сосунків так і можливих питань з особистого життя та планів на майбутнє.

Перший день праці завершився гостинним прийняттям у резиденції місцевого греко-католицького Єкзарха Кир Петра Крика.

Серед запрошених гостей зустрічі були отець Крістоф Віттманн, відповідальний за душпастирство покликань у м. Айхштет, який радо поділився досвідом особистої праці із молоддю у рамках проектів спрямований на відновлення доброго іміджу Церкви. Церква не є інституція, що займається вчорашніми питаннями, але працює із питаннями сьогодення. На його думку саме така праця зможе принести добрі та ревні покликання для Церковного служіння.

Глибокозмістовною була і зустріч членів Комісії із отцем Міхаелем Шнайдером, отцем єзуїтом, професор Літургіки і Сисематичного богослов’я Університету св. Георга у Франкфурті та одного із найавторитетніших духівників Німеччини. Отець Міхаель радо поділився своїм багаторічним досвідом духівництва, розповів про основні передумови успішного супроводу семінаристів. Він наголосив, що духовний супровід повинен виробити у семінариста певний стиль життя, навчити не відокремлювати щоденне життя від життя у вірі.

У четвер, 10 травня, у свято Вознесіння Господнього за григоріанським стилем, до Східної Колегії у м. Айхштет завітав Єпископ Айхштеттський, Кир Григорій Марія Ганке OSB. У своїй зустрічі із членами Комісії він поділився актуальними питаннями Католицької Церкви у Німеччині та висловив свою підтримку Греко-Католицькій Церкві у  Німеччині.

На завершення зустрічі о. Андрій Онуферко представив напрацювання Підкомісії у справах постійної формації духовенства та презентував робочий план підкомісії на наступний рік.

Наступну зустріч Комісії була призначена на 13-17 травня