Повернувшись з десятиденних відвідин різних спільнот Східних Католицьких Церков у США, кардинал Сандрі поділився своїми думками про цю подорож і про майбутню зустріч з Папою Блаженнішого Святослава, членів Постійного Синоду та Митрополитів УГКЦ.

Бенедетта Капеллі/с. Лідія Короткова, СНДМ – Ватикан

Протягом десяти днів кардинал Леонардо Сандрі, Префект Конгрегації Східних Церков, перебував у США, відвідуючи різні спільноти Східних Католицьких Церков. У програму візиту кардинала Сандрі, що проходив під назвою «Східні Церкви в Сполучених Штатах», входили відвідини єпархій Української греко-католицької Церкви та різних Східних Католицьких Церков: сиро-малабарської, коптської, маронітської, халдейської та Русинської візантійської Церкви в США.

Спілкуючись з нашою колегою Бенедеттою Капеллі, Префект Східної Конгрегації сказав, що зберігає в серці пам’ятний спогад про вірність і відданість Святішому Отцеві в усіх Східних юрисдикцій, які він відвідав у США. Його приймали з великою пошаною, щоб у його особі виявити єдність і спільність з Єпископом Риму.

«З мого боку, я зміг оцінити живучість цих Церков. – сказав він. – Живучи в такому складному контексті як діаспора, і у вільній країні, як Сполучені Штати, де існує чимало різних ситуацій, що можуть привести як до признання, так і до поділу, вони прагнуть всебічно жити своєю духовністю, церковною дисципліною, традицією кожної Церкви, літургією. Отже, – це живі Церкви».

Далі кардинал Сандрі пригадав відвідини окремих Східних Церков, особливо єпархій УГКЦ, де його приймав новий архиєпископ-митрополит Філядельфійський Борис Ґудзяк.

Він також підкреслив, що беручи до уваги складний сучасний контекст, і не тільки в США, але також і в інших країнах, зокрема, в Європі, той факт, що Східні Католицькі Церкви присутні в них в особах усіх цих іммігрантів, закликає до місії. Необхідно дедалі більше зростати в місійному дусі. Кардинал Сандрі також наголосив, що ті, які належать до римо-католицької традиції, живуть у дусі великої взаємодопомоги із Східними Церквами, виявляючи поміч та сприяння в їхніх потребах. У свою чергу, своєю духовністю та літургією католики Східних Церков захоплюють римо-католиків і дають живе свідчення своєї віри.

Бенедетта Капеллі поцікавилась приготуванням до зустрічі з Папою Франциском Верховного Архиєпископа Блаженнішого Святослава, членів Постійного Синоду та Митрополитів Української Греко-Католицької Церкви, що відбудеться у Ватикані 5 та 6 липня ц.р., і в якій також братимуть участь очільники Дикастерій Римської Курії.

Префект Східної Конгрегації поінформував, що вивчаються представлені документи, виявляючи співучасть, велике признання та близькість до Української Греко-Католицької Церкви, яка, переживши багато скорботи, переслідувань та мучеництва, в новому контексті може вільно здійснювати свою місію в спільності з усіма іншими Церквами, завжди прагнучи вищого блага – єдності Церкви в істині та благодаті Христа.