Владика Богдан Данило: «Воскресіння Христове і Успення Пресвятої Богородиці виявляють велич Божої сили»

28 серпня, у свято Успення Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла, відбулася Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив єпископ єпархії Святого Йосафата із осідком у м. Парма (штат Огайо, США) Владика Богдан Данило.

У своїй проповіді Владика Богдан зосередив увагу на величній історії свята Успення Пресвятої Богородиці.

«Апостоли, дізнавшись про Успення Божої Матері, прибігають, щоб поклонитися Її тілу і вчинити усі похоронні Богослужбові обов’язки. Євангеліє багато не говорить нам про Успення Пресвятої Богородиці, але про це нам повідомляють апокрифічні євангелія. У цікавий спосіб вони порівнюють Воскресіння Христове з Успінням Пресвятої Богородиці. Одне із цих євангелій говорить нам про те, що після Воскресіння Ісуса Христа і Зішестя Святого Духа апостоли розійшлися по усіх кінцях світу, щоб проповідувати Добру Новину. Дізнавшись про те, що Богородиця уснула, вони повертаються до Ефесу, щоб бути з Нею. Один з них, а саме Тома, не мав можливості разом із усіма учнями бачити Воскреслого Христа, адже на той час знаходився в Індії. Він так же само не був присутній, коли Богородиця уснула. Тома повертається і просить відкрити гріб, у якому покладено тіло Пресвятої Богородиці. Відкривши гріб, учні не побачили тіла Матері Божої», – зазначив Преосвященніший Владика Богдан Данило.

Архиєрей наголосив, що ми, подібно до Пресвятої Богородиці, також маємо залишатися вірними Небесному Отцеві.

«Воскресіння Христове і Успення Пресвятої Богородиці виявляють велич Божої сили. Своїм людським життям Марія дає відповідь на християнське покликання. Вона дає нам важливу науку – бути вірними Небесному Отцеві. Маріїне «так» сильно звучить і біля розп’яття Спасителя. Божа Мати з довірою стоїть біля Христа, адже знає про те, що Бог покликав Її до чогось більшого. Нехай свято Успення Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії буде для нас нагодою підійти і поклонитися Плащаниці і попросити у Матері Божої благословення, яке нам так необхідне. Просімо у Пресвятої Богородиці краплину тієї довіри, яку Вона мала у своєму житті», – сказав єпископ.

Наприкінці Літургії зі словом звернувся Голова Центру Військового Капеланства Львівської Архиєпархії УГКЦ, настоятель Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла отець Тарас Михальчук.

«Дякую Преосвященнішому Владиці Богданові, який з перших днів повномасштабної війни не покидає Україну. Владика Богдан разом із всією єпархією безустанно допомагає нашим Захисникам і Захисницям. Преосвященніший Владико Богдане, завдяки вашій допомозі збережено велику кількість життів. Дякую отцю Андрію Хомишину, Синкелу у справах капеланства військових, ув’язнених, студентів та дітей-сиріт Львівської Архиєпархії УГКЦ. Дякую отцю Миколі Сулимі, канцлеру Курії Верховного Архиєпископа УГКЦ», – закцентував отець Тарас Михальчук.

Отець Андрій Хомишин вручив подяку Владиці Богданові Данилу і єпархії від Архиєпископа і митрополита Львівського Високопреосвященнішого Владики Ігоря за підтримку і допомогу під час війни.

Підготувала Юліана Лавриш

Фото – Роман Дацьо