Тема наступного Патріаршого Собору УГКЦ – «Еміграція, поселення і глобальна єдність Української Греко-Католицької Церкви». Гаслом Собору буде фраза «Церква є завжди і всюди з тобою». Про це розповів Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму відеозверненні з нагоди проведення наступної сесії Собору УГКЦ, яка відбудеться 26-29 серпня 2020 року у Львові.

Глава Церкви підкреслив важливість Собору на тему еміграції та глобальної єдності і зазначив, як потрібно до нього готуватися. Предстоятель зауважив, що сьогодні феномен еміграції cтворює абсолютно нове обличчя нашої Церкви. «Ми розходимося по світу і наша Церква стала глобальною саме через те, що в різних частинах світу свою Церкву рознесли її діти і віруючі люди. Церква є завжди і всюди з тобою, тому що ти несеш її у собі там, де ти сьогодні живеш, працюєш чи навчаєшся», – сказав Блаженніший Святослав.
Глава Церкви вважає, що ми повинні наново переосмислити, якою Церквою ми сьогодні є і як мусимо сьогодні разом діяти.

За словами Предстоятеля, готуючись до цього Собору, у кожній єпархії та екзархаті УГКЦ у всьому світі мають відбутися єпархіальні чи екзархальні собори, щоб у рамках кожної єпархії, екзархату, митрополії можна було поставити три питання:

Перше – де ми сьогодні є? «Навіть у рамках кожної місцевої єпархії ми сьогодні бачимо три феномени: міграції, імміграції та еміграції. Міграція – люди рухаються всередині своєї країни, своєї держави, навіть своєї єпархії. І кожного разу, коли ми рухаємося, наражаємося на небезпеку випасти з мережі наших спільнот. Імміграція – коли з-закордону до нас приїжджає багато людей. Як їх інтегрувати в парафіяльні спільноти? Також є феномен еміграції, коли виїжджають за межі нашої єпархії, митрополії, Церкви, країни. Яким чином нам сьогодні віднайти наших вірних там, де вони перебувають?» – пояснив Блаженніший Святослав.

Друге питання – якими ми сьогодні є? Як нам відповісти на конкретні потреби наших вірних? Наскільки наші структури, наші парафії відповідають сьогодні мережі фактичної присутності наших вірних?

«Церква мусить стати динамічною, мобільною вслід за мобільністю наших вірних. На ваших місцевих єпархіальних соборах запитайте себе, чи мережа присутності наших парафій відповідає фактичній присутності наших вірних? Як нам відкритися на те, щоб піти там, де нас сьогодні ще нема? Як нам піти туди, де нас сьогодні чекають? Наскільки наша єпархія, парафія відповідає тим потребам душпастирської опіки, яку сьогодні мають наші вірні», – вважає духовний лідер українців.

Третє питання – як нам сьогодні діяти, як нам сьогодні бути Церквою? «Тому що, – вважає Блаженніший Святослав, – феномен нового розпорошення може бути дуже загрозливим, якщо не знайдемо відповідних елементів, як нам сьогодні збиратися, як нам у тому динамічному русі творити спільноту? Як нам бути єдиною глобальною Церквою на різних її рівнях».

Щоб допомогти опрацювати чи осмислити ці виклики, Глава УГКЦ запропонував два інструменти: Посинодальне послання цьогорічного Синоду нашої Церкви під назвою «Сопричастя, єдність у житті та служінні нашої Церкви» та Послання Блаженнішого Святослава «Наша Свята Софія», яке якраз говорить про ідентичність нашої Церкви в сучасному світі. Текст «Наша Свята Софія» також дає відповіді на питання, які елементи нашої ідентичності як Церкви Київського християнства можуть нас об’єднувати.

Блаженніший Святослав побажав усім благодаті Духа Святого, щоб на соборах креативно, відповідально, серйозно замислитися над питаннями: де ми є, якими ми є, як нам бути разом.

Предстоятель висловив сподівання, що обрані на єпархіальних соборах делегати будуть справжніми речниками спільнот на Патріаршому Соборі УГКЦ – «Еміграція, поселення і глобальна єдність Української Греко-Католицької Церкви».

Глава Церкви також висловив сподівання, що Собор у Львові допоможе опрацювати нову душпастирську стратегію розвитку нашої Церкви. Адже попередня стратегія під назвою «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом» була передбачена до 2020 року.

Департамент інформації УГКЦ