21 травня, у неділю сліпородженого, у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла, відбулася Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив єпископ єпархії Святого Йосафата із осідком у м. Парма (штат Огайо, США) Владика Богдан Данило у співслужінні духовенства храму.

У своїй проповіді Владика Богдан зосередив увагу на тому, що скоро вже завершується великодній період. А, отже, ми, як послідовники учнів Христових, маємо спішити прославляти Воскреслого Христа.

«Дуже часто я розмірковую про те, що сталося з апостолами, які, як пам’ятаєте, у Велику п’ятницю боялися навіть стояти біля хреста Господнього. Петро, який сидить біля вогню і гріється в той час, коли Ісуса Христа засуджують на смерть. Він відрікається Христа, мовлячи, що ніколи не був з Ним. Петро пригадує Христові слова: «Цієї ще ночі, перше, ніж заспіває півень, ти тричі мене відречешся» (Мт. 26, 34). Так, інші апостоли також боялися бути біля хреста Господнього, тільки Іван – наймолодший з апостолів, з жінками залишився біля розп’яття. Ці апостоли бачили все, зокрема і чудесне оздоровлення сліпородженого, про що сьогодні читаємо у Євангелії від Івана. Вони бачили Христа, Який п’ятьма хлібами і двома рибинами нагодував п’ять тисяч людей. Ба, більше  – вони бачили Христа, Який воскресив померлого Лазаря. Що ж сталося? Адже за короткий проміжок часу апостоли йдуть і звіщають Воскресіння Христове. Вони йдуть і проповідують Христа на усіх кінцях світу», – підкреслив Преосвященніший Владика Богдан Данило.

Єпископ зазначив, що ми, подібно до апостолів, також маємо бути добрим знаряддям у руках Божих.

«Нам треба буде повертатися до цих зранених місць України, щоб дарувати мир тим людям, які там знаходяться. Ми маємо дарувати мир і всім тим, які, можливо, бажають нам зла. Бо коли ми зможемо їм простити, то зможемо жити далі. Нехай сьогоднішня неділя додасть нам сили, щоб ми, подібно до учнів Христових, робили усе можливе на своєму місці. Проповідуймо радість Воскреслого Христа. Сьогодні Ісус Христос зцілює сліпородженого чоловіка. Бажаю нам, щоб своїм дотиком і усмішкою ми змогли зціляти тих, до кого Бог нас посилає», – наголосив Архиєрей.

Наприкінці Літургії з подячним словом від духовенства і парафіян звернувся священник Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла отець Андрій Сіданич.

«Преосвященніший Владико Богдане, дякую вам за те, що завжди підтримуєте нас молитвою. Дякую вам за те, що фінансово допомагаєте нашому війську. Знаємо, що ви переживаєте за те, щоб наша Україна процвітала, а ми завжди змогли прославляти Бога», –  наголосив отець Андрій.

Підготувала Юліана Лавриш

Фото – Роман Дацьо