I. Роль духовенства

У ці світлі дні після Воскресіння нашого Господа, Бога і Спасителя Ісуса Христа, Церква для нашої духовної користі подає нам читання з Діянь Апостолів. У цих читаннях з Діянь Апостолів ми дізнаємось, що найбільшим дивом, яке Господь Ісус вчинив через простих рибалок, яких він покликав по імені, не було воскресіння померлого, ані зцілення людей своєю тінню та дотиком. Найбільшим чудом, яке Він здійснив, було те, що весь відомий світ повірив у Нього, як у Спасителя завдяки простим словам цих простих чоловіків.

Протягом століть Церква виконувала місію цих простих людей і долала кордони між народами та племенами, проголошуючи воскресіння Христове через Слово і Таїнство.

Проповідування Воскреслого Христа

У наступні століття після воскресіння нашого Господа, проголошення цього послання стало центральним для місії Церкви. Помилково вважати, що Церква пасивно переживала різні епідемії, мори, громадянські війни та незліченні жорстокості.

Швидше, саме завдяки її активному, публічному проголошенню Слова Божого та Таїнств перемоги Христа над смертю, Божий народ зміг перенести ці напасті та лиха. Чи це у Книзі Хронік чи у Великій Книзі Потреб, ми легко бачимо, яку роль священнослужителі відіграють у об’єднанні вірних у Божому храмі.

Як члени духовенства, ми повинні служити прикладом для вірних у часи випробувань. Ми повинні вести вірних через виклик страху та хвороби. Ми повинні вести вірних, виявляючи свою міцну віру у те, що Господь – це наша спадщина, і що ніщо у цьому світі не відлучить нас від Нього.

Заклик до духовенства

Саме завдяки корінному значенню грецького слова κληρός (що означає жереб або спадщину) єпископи, священики та диякони спочатку набули титулу “духовенство”, оскільки своїм способом життя ця доля людей продемонструвала, що Господь є їхнім спадкоємством в житті, що вони мають Господа і Він є їхнім Володарем (св. Єронім, Лист до Непотіана).

Як священнослужителі, ми покликані надати Господній пастві конкретні інструменти для збільшення божественної віри та любові.

1. Зверніться до тих, хто не приймав участі у Божественній Літургії або не приймав Святих Таїнств, і заохочуйте їх повернутися до Господнього дому.

2. Навчайте вірних про обов’язкову участь у Божественній Літургії та Святих Таїнствах. І докладаймо всіх зусиль, щоб збільшити наше служіння Божественної Літургії щоденно для тих, хто хоче духовно зростати після ізоляції минулого року.

3. Нехай ваша проповідь стане потужним інструментом для поборення тих злісних духів, які працювали, експлуатуючи пандемію та послаблюючи рішучість вірних виконувати обітниці хрещення.

4. Вдосконалюймо наше щоденне молитовне життя та допомагаймо парафіянам різного віку розвиватися та рости у своїй щоденній молитовній практиці.